Toki sen jo itse on aikaisemmin havainnut käytännön kautta, mutta siitä huolimatta hieno huomata, että jopa tieteellisiä todisteita bloggaamisen terveydellisistä eduista on löytynyt.

Omalta osaltani uskoisin kolmen asian vaikuttavan ylitse muiden: 1) sosiaalisen verkoston merkitys - kun huomaa että ihmiset välittävät 2) saa valittaa sydämensä kyllyydestä 3) huomaa kirjoitustensa kautta että valittaminen ei juurikaan ole sen arvoista, joten voi keskittyä positiivisuuteen... ;-)

No joo, vähän kömpelösti ilmaistu, mutta menköön nyt... Tutkijat puhukoon puolestani viisaampia, tässä vain heille hiukan elävää empiriaa tutkintojensa tueksi...

***

Sain muuten viime läärinkäynnillä tietooni mielenkiintoisen seikan: meikäläisen kaltainen tapaus (Krooninen myelooinen leukemia edenneenä blastikriisiin, ja hoidettu kantasolusiirrolla) on poikkeuksellisen harvinainen - tällä hetkellä \"meitä\" on minä ja lääkärin oletuksen mukaan yksi toinen. Jos tunnette tämänkaltaisen tapauksen, tai olet peräti itse, olisin kiitollinen yhteydenotosta tai yhteystiedoista...

Välskärin mukaan 1) KML hyvin harvoin ylipäätään nykypäivänä pääsee blastikriisiin asti (havaitaan kroonisessa vaiheessa, jolloin ensisijaisena hoitona pelkkä imatinibi -lääkehoito, jolla nykypäivänä saadaan erinomaisia tuloksia) ja 2) KML:n blastikriisi on sen verran vaikeasti saatavissa remissioon, että kantasolusiirtoa erittäin harvoin pystytään näissä tapauksissa edes suorittamaan.

Tavallaan olen tyytyväinen, että sain tämän tietooni vasta nyt, vaikka ei sillä todennäköisesti olisi niin paljon merkitystä ollut...

Käytännössä homma tarkoittaa sitä, että esimerkiksi tietyn lääkitykseni osalta joudutaan tekemään kokeiluja, kun tutkimus-/kokemuspohjaista tietoa ei ole. Tarkoittaa käytännössä myös sitä, että tämä \"toinen mahdollisuus\" on harvinaisuudessaan sitäkin kallisarvoisempi.

Pistää miettimään: joku tehtävä minullakin todennäköisesti vielä on tekemättä. :-)

***
 
Hajoavaa psyykettä lukuunottamatta vointi on paranemaan päin, kunhan vain saan tämän laiskottuneen peppuni ylös, ulos ja lenkille. Löytyisikö apuja anyone?